Black Jack Historia

Detta kan vara ett av de allra äldsta kortspelen i vår historia tillsammans med pokern. Det finns lite olika meningar om vart det egentligen kommer ifrån men den allra troligaste förklaringen hittar vi i Frankrike. Där började man under sen 1600-tal eller tidigt 1700-tal att spela ett kortspel som kallas för Vingt-et-un, vilket betyder 21. Och Black Jack handlar ju just om det, att inte gå över 21.

Under 1700-talet så spred sig spelet över frankrike som en löpeld, man spelade det överallt och det var länge ett av de allra mest populära kortspelen i landet. Så efter revolutionen kom spelet att börja sprida sig ut över världen. På 1800-talet kom det så till USA, där var det fortfarande lagligt att spela hasardspel. Black Jack hade svårt att få fäste i början då man gärna spelade poker överallt. Det gjorde att ägarna till spelhålorna kom på ett knep för att få spelet att slå. Dem lade helt enkelt till en stor bonusvinst, den kunde man få om råkade ha spader ess och en svart knekt på första given. Genom detta lilla tillslag så fick spelet det namn som det har idag – Black Jack (Svart knekt). Men även om namnet finns kvar så är reglerna lite annorlunda idag som du säkert vet.

Efter denna ändring dröjde det inte länge förrän alla ville spela Black Jack, i början av 1900-talet när det stora förbudet kom i USA var det ett av de mest spelade kortspelen någonsin. Men det var även då som sagt som staten förbjöd allt hasardspel, man gjorde det eftersom att man ansåg att spelandet sänkte moralen i samhället. Dock gjorde förbudet bara att spelverksamheten flyttade under jord och spred sig ännu mer över landet. Då det blev tillåtet igen i staten Nevada 1931 så växte sig Black Jack ännu större och reglerna började ändras till dem vi har idag.